maandag 24 november 2008

jan schoonhoven
Nederlandse kunstenaar
De Nederlandse kunstenaar Jan (Johannes Jacobus) Schoonhoven werd in juni 1914 geboren in Delft. Schoonhoven volgde zijn opleiding aan de academie in Den Haag en werkte van 1946 tot 1979 bij Domeinen van de PTT. Het kunstenaarschap van Schoonhoven speelde zich in de avonduren en de vrije weekenden af.

Reliëfs
Schoonhoven maakte aan het begin van zijn loopbaan vooral abstracte tekeningen en aquarellen.
Vanaf 1955 ontstonden monochrome witte reliëfs. Jan Schoonhoven bouwde zijn kunstwerken op uit ribkarton, papiermanche en closetrollen op een triplex ondergrond. In de jaren zestig De voorstellingen ontstonden volgens geometrische principes en de kunstwerken kregen nietszeggende namen.

Nulgroep
Jan Schoonhoven maakte deel uit van de Nederlandse Informele Groep. Met kunstenaars Armando, Henk Peeters, Jan Hendrikse en anderen richtte Jan Schoonhoven in de jaren zestig de Nulgroep op, die zich afzette tegen Cobra en streefde naar objectieve kunst. Of wel kunst, die van elke emotionele waarde werd ontdaan.

Latere jaren
Vanaf 1978 ontstonden veel tekeningen: met lijnen, punten en arceringen tekende Jan Schoonhoven deels expressief aandoende, haast kalligrafische, pen- en penseeltekeningen. Het werk van Schoonhoven was te zien op vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
Jan Schoonhoven overleed in juli 1994.

Geen opmerkingen: