donderdag 28 mei 2009

homomonument wijkt voor dreiging

door Coen Springelkamp

BEST - De gemeente Best ziet af van een kunstwerk dat het in de eigen gemeente bedachte homohuwelijk moet herinneren. Reden: het zou te veel agressie opwekken. In plaats daarvan wil wethouder Leo Bisschops een klassiek muziekstuk laten componeren dat overal ter wereld kan worden gespeeld. Kosten: circa 30.000 euro. Veel homo's zijn niet blij met de keuze.

In Best is geen plaats voor het monument van Hans van Eerd.
De gemeente Best stond aan de wieg van het burgerlijk huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Op 1 april 2001 werd in Nederland geschiedenis geschreven toen het eerste homohuwelijk werd voltrokken. Het idee is inmiddels gekopieerd door acht andere landen en leidt tot een brede maatschappelijke discussie wereldwijd.
Genoeg reden voor een trotse en blijvende herinnering in de vorm van een mooi beeld, vond toenmalig burgemeester Letty Demmers van Best. Beeldend kunstenaar Hans van Eerd ontwierp het slanke, twee meter hoge kunstwerk.
Op advies van een speciale commissie koos de gemeente voor muziek in plaats van een beeld. Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, ook gevestigd in Best, is zeer verbaasd over het besluit. "Een muziekstuk is ook heel eervol, maar toch zie ik net als veel van onze lezers liever iets blijvends", aldus Krol. Agressie tegen het neutrale, stijlvolle beeld noemt Krol zeer onwaarschijnlijk.
Hij noemt de keuze een gemiste kans. "Best is nu vooral bekend van Philips Medical Systems. Een kunstwerk ter herinnering aan het homohuwelijk had dat kunnen veranderen." Zo gaan veel pas getrouwde homo's uit andere landen op huwelijksreis naar Amsterdam. Een bezoek aan Best zou met een kunstwerk zeker op het programma staan, meent Krol.
Verantwoordelijk wethouder Leo Bisschops ontkent ten stelligste dat de gemeente wijkt voor mogelijk geweld.
,,We zijn afgegaan op het advies van de commissie beeldende kunst. Het muziekstuk is niet tijd- of plaatsgebonden. Ook past het beter in het internationale karakter", laat Bisschops weten. Het componeren kost ongeveer 30.000 euro, waarvan Best twee derde betaalt. ,,Voor het overige zoeken we nog fondsen", aldus de wethouder. Het kunstwerk is met circa 20.000 euro aanzienlijk goedkoper.

Geen opmerkingen: